Project Description

Journalist Gretha Pama interviewed Didy van den Bos about her first art buy at Hoorn & Reniers. At KunstRAI Amsterdam she purchased the painting ‘Alma Mater’ by Inge Aanstoot.

“Ik had een uitnodiging voor de kunstbeurs en daar liep ik meteen tegen dit werk aan: de galerie stond in de eerste stand. De kunstenares was er ook. Ze vertelde dat ze bezig was met de rol van de vrouw ten opzichte van de man door de eeuwen heen, met de veranderende stereotyperingen daarvan. Dat kun je ook goed zien op dit doek. De blote borsten van de zogende vrouw, dat is een beeld
dat vroeger normaler was dan nu. Het meisje linksonder met haar benen wijd: ook lastig tegenwoordig. Je ziet een bruidje dat door haar moeder naar het altaar wordt gebracht, een vrouw die gaat baren. Er is heel veel dat je aan het denken zet.

Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd, als tweede studie. Ik interesseerde ik me vooral voor oude beeldende kunst, het liefst ook nog religieus. Dus veel iconografie en symboliek. Ook dat zie ik hierin terug: de hyena, het skelet, de planten. Los van de prachtige kleuren, is er gewoon enorm veel te zien. „Het is het eerste kunstwerk dat ik ooit heb aangeschaft. En ik heb er wel even voor moeten sparen. Maar dat vind ik ook mooi: het bewijst dat ook mensen met een gewoon inkomen kunst kunnen kopen. Het hangt nu bij mij in de kamer en mijn kamer is niet groot, dus het valt enorm op. Mensen vinden er ook meteen iets van. En dan hebben ze heel verschillende
reacties. Zelf word ik vooral blij als ik ernaar kijk.

Ik ben net 40. Ik ben alleenstaand, heb geen kinderen. Dat is mijn eigen keuze, maar die moet ik vaak verdedigen. Ook daar had ik het over met de kunstenares. Ik herken me in hoe zij tot uitdrukking brengt wat haar bezighoudt. Ik ga sparen voor een volgend kunstwerk. Kunst aanschaffen is verslavend.”

View the article